Przepis i sposób przygotowania na: Superzdrowa sałatka z komosy ryżowej i pieczonych warzyw
Komosę przelewamy wrzątkiem na sicie, przekładamy do garnka, wlewamy bulion. Gotujemy aż komosa wchłonie wodę. Odstawiamy.
Warzywa kroimy w niewielką kostkę, oprószamy solą i pieprzem, spryskujemy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (grill bądź grzanie tylko od góry) na około 20-25 minut. Można też użyć grilla bądź patelni grillowej.
Robimy sos. Oliwę z oliwek, czosnek, bazylię, miętę i ocet balsamiczny wrzucamy do blendera, miksujemy na gładką masę. Korygujemy smak solą i pieprzem.
Ser feta kroimy w drobną kostkę. Oliwki odsączamy.Pomidory kroimy w paseczki.
Wszystkie składniki delikatnie łączymy ze sobą, polewamy sosem. Odstawiamy na przynajmniej godzinę.