Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka ryżowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż brązowy 3 torebki
mięso mielone drobiowe 1/2 kg
olej do smażenia
cebula podsmażona do smaku
kukurydza 1 puszka
żółty ser 30 dag
jajko 1
śmietana kwaśna 2,3 łyżki
pieprz do smaku
sól do smaku
masło roślinne do posmarowania

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka ryżowa

Ugotuj w osolonym wrzątku 3 torebki ryżu brązowego (naturalnego).
Ostudź.
1/2 kg mięsa mielonego najlepiej drobiowego, usmaż na oleju i cebuli.
Potem przypraw je do smaku.
Ostudź.
Ostudzone składniki połącz, mięso dodaj razem z tłuszczem na którym się smażyło.
Dodaj puszkę kukurydzy, 30 dag startego żółtego sera, 1 jajo surowe, 2-3 łyżki kwaśnej śmietany.
Dopraw pieprzem, solą, mieloną słodką papryką...
Naczynie żaroodporne natłuść masłem.
Wymieszaną masę włóż do naczynia i zapiekaj przez około pół godziny w temp. 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 04.08.2013 08:03
lubię takie zapiekanki
marcia7 03.08.2013 18:38
ciekawa, muszę wypróbować
ssylwiaa 03.08.2013 18:24
fajny pomysł na zapiekankę ;)
Marta11 03.08.2013 18:14
swietna zapiekanka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak