Przepis i sposób przygotowania na: Cytrusowy łosoś podany z sosem porowo-gruszkowym i sałatką z mlecza i moreli
1. Filety z łososia nacieramy solą morską, świeżo mielonym pieprzem oraz igiełkami rozmarynu.
2. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w grubsze plastry. Pokrojone warzywa przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na warzywach układamy filety z łososia. Polewamy wyciśniętym sokiem z cytrusów (z limonki, pomarańczy i cytryny), dodajemy 3-4 rozgniecione ząbki czosnku, gałązkę lubczyku oraz papryczkę chilli.
3. Łososia pieczemy w temperaturze 180stopni przez ok. 20-25minut.
4. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Podsmażamy do momentu aż cebula się zeszkli.
5. Następnie dodajemy pokrojonego w cienkie krążki pora. Podsmażamy razem przez kilka minut. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę masła lub np. oleju rzepakowego. Doprawiamy solą i białym pieprzem.
6. Do podsmażonego pora dodajemy pokrojoną w niedużą kostkę gruszkę. Podsmażamy jeszcze parę minut, po czym dolewamy 50ml brandy. Można użyć również białego wina.
7. Patelnię przykrywamy pokrywką i wszystko dusimy ok 5-7minut.
8. Na sam koniec dodajemy 2-3 łyżki śmietany kremówki. Ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku.
9. Liście mlecza moczymy przez parę minut w wodzie solą, aby pozbyć się drobinek piasku.
10. Osuszamy liście w wirówce do sałaty lub za pomocą ręcznika papierowego.
11. Dodajemy pokrojone w ćwiartki morele. Można na patelni również podprażyć orzechy nerkowca lub pestki dyni i również dodać do sałatki.
12. Do słoiczka wlewamy kilka łyżek oliwy (mniej więcej 1/4 szklanki), sok wyciśnięty z jednej cytryny, łyżeczkę słodkiej musztardy oraz sól i pieprz. Zakręcamy słoik i energicznie kilka razy nim potrząsamy.
Przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę przed podaniem.