Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie z mlekiem
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/271961/zakwas-na-chleb.html
ZACZYN:
1) Do miski wlać zakwas aktywny, 100 g mąki żytniej typ 2000 i 100 ml wody wymieszać i odstawić do ciepłego miejsca pod ściereczką na 7 h.
2)Następnie do w/w zaczynu dodać 100 g mąki żytniej typ 2000 i 100 ml wody, wymieszać i również odstawić w ciepłe miejsce na 9 h.
3)Następnie do w/w zaczynu dodajemy 100 g mąki żytniej typ 2000 i 100 ml wody i odstawiamy na 2-3 godziny.
CIASTO: Do w/w zaczynu dodać 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej, następnie dodać ok. 200 ml mleka, sól i cukier oraz słonecznik ok. 3 łyżek. Mieszamy wszystkie składniki mikserem lub łyżką. Ciasto musi być zwarte, jeżeli jest zbyt lejące dodać mąkę.
Uformować z ciasta okrągły bochenek i oprószyć słonecznikiem i sezamem. Umieścić w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić ciasto pod przykryciem (najlepiej torebka foliowa, ponieważ ciasto jeszcze urośnie) i odstawić na ok 4 h. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, piec 40 min.Chleb upieczony po stukaniu od spodu wydaje głuchy dźwięk.