Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Groszek do jarzynówki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

groszek zielony 1 kg
sól 0,5 łyżki
ocet 1 szklanka
cukier kryształ 3 łyżki
woda 5 szklanek
marchew 4 plastry

Przepis i sposób przygotowania na: Groszek do jarzynówki

Groszek obieram, myję kilkakrotnie i wkładam do słoika. Powinien zajmować około 75 procent słoika.
Wkładam na wierzch plasterek marchewki.
Na zalewę mieszam: sól, cukier kryształ, wodę oraz ocet. Jeśli wyszło na dużo to można zostawić na następny raz.
Zalewam słoiki zalewą i pasteryzuję około pół godziny. Należy pamiętać aby dokręcić gorące jeszcze wieczka słoików.

Groszek świetnie nadaje się do sałatek typu jarzynowa, lub do zup.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona32 26.01.2014 11:41
smaczne smaczne
Grazyna0211 24.01.2014 15:27
dobry pomysł nigdy nie robiłam sama groszku zawsze kupuję gotowy w puszce
Margaretkaw 02.09.2013 12:05
Świetny pomysł, ale ja nigdy nie robiłam, Muszę groszek w przyszłym roku posiać :)
Kuchenka 27.07.2013 16:50
do zupy też może być, ale najlepszy do sałatek
SmacznaPyza 26.07.2013 19:08
nigdy nie jadłam groszku z zalewy octowej, i do zupy ma być ?
msmors 26.07.2013 17:49
nie znałam takiego przepisu
kasienka23 26.07.2013 15:32
dużo roboty z wydłubywaniem takiego groszku :) ale na pewno się opłaca bo jest smaczny!
Mira85 26.07.2013 13:49
świetny pomysł
joanna__s 26.07.2013 11:53
Muszę spróbować, bo zazwyczaj groszek mrożę.
Bernadeta1 26.07.2013 11:01
na zimę super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak