Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI.

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1/2 szklanki
mleko ciepłe 1 szklanka
żółtko jajek 2 sztuki
mąka tortowa 3,5 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
sól 1/2 łyżeczki
masło roślinne 1/3 kostki
mąka tortowa 1,5 szklanki
cukier 1/2 szklanki
masło roślinne 1/2 kostki
drożdże świeże 3/4 kostki
jajko 1 sztuka
olej rzepakowy 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI.

Masło rozpuszczam i mieszam z olejem, studzę.
Na początku robię rozczyn: drożdże rozcieram z połową cukru, mieszam
z połową ciepłego mleka i łyżką mąki. Odstawiam, aż całość podwoi objętość.
Pozostałą mąkę przesiewam do miski wraz z solą, cukrem. Robię dołek, wlewam
wyrośnięty rozczyn. Mieszam, wbijam jajko i dodaję żółtka. Wyrabiam ciasto,
dodając pod koniec delikatnym strumieniem tłuszcz.
Zgniatam całość bardzo dokładnie, starając się wtłoczyć jak najwięcej powietrza.
Pozostawiam przykryte płócienną ściereczką, aż podwoi swoją objętość.

W tym czasie przygotowuję kruszonkę z podanych składników. Rozcieram mąkę
z masłem i cukrem na "wilgotny piasek", a następnie zagniatam kulkę i wstawiam
na około 30 minut do lodówki (nie musi być dokładnie tyle, ważne by nieco stwardniała).

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiam.
Blaszkę 21x30 (duża prostokątna - wymiary mogą się różnić), wysmarowuję masłem
i wysypuję mąką. Wykładam ciasto tak, by pokryło całą powierzchnię dna blachy.
Zostawiam na jakieś 20 minut, by jeszcze trochę podrosło.
Na wierzchu układam truskawki. Posypuję kruszonką (można ją zetrzeć na tarce,
ale wtedy trzeba kulkę ciasta wsadzić do zamrażarki). Można posypać cukrem.

Wstawiam blaszkę do piekarnika. Piekę 50-60 minut, do zezłocenia, w 180 stopniach.
Kiedy się upiecze, zostawiam w wyłączonym piekarniku, aby odpoczęło, po kwadransie
uchylam drzwiczki pieca, a po koljenym kwadrasie, kiedy ciasto dostatecznie odpocznie,
wyjmuję. I można zajadać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata3 20.07.2013 16:18
Kocham drożdżowe :)
Marta1986 20.07.2013 12:37
pyszności słodkości
Zdzisław 20.07.2013 11:44
pyszne ciasto na deser
Sylwia26 20.07.2013 11:31
przepysznie wygląda
monisia1977 20.07.2013 11:27
super ciacho
sanielcia 20.07.2013 11:25
Pyszne klasyczne ciasto :)
Bernadeta1 20.07.2013 10:51
uwielbiam taki placek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak