Ogórki KROKODYLE do słoika

Ogórki KROKODYLE do słoika

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki świeże

    4 kg
  • sól

    8 łyżek
  • czosnek

    2 główki
  • olej roślinny

    10 łyżek
  • ocet 10 %

    3 szklanki
  • cukier

    2 kg
  • chili pieprz cayenne

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki niezbyt duże należy pokroic wzdłuż na 4 części, dodac sól i wymieszac. Tak zrobione ogórki pozostawic na 6 godzin. Następnie po upływie tego czasu do ogórków należy dodac chili, olej i czosnek pokrojony w plasterki, wszystko razem wymieszac i pozostawic to na 16 godzin. Po tym czasie ogórki układamy w słoikach, dorzucając czosnek w którym leżały i zalewamy przygotowanym roztworem z octu i cukru. Zalewę sporządzamy w następujący sposób ocet wraz z cukrem zagotowujemy na ogniu, powstaje roztwór o konsystencji syropu i takim jeszcze gotującym się roztworem zalewamy ogórki i zakręcamy. Swoją nazwę krokodylki mają od tego, gdyż tak zrobione ogórki zwijają się wyglądem przypominając małe krokodyle:-)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat