Przepis i sposób przygotowania na: Owocowa pokusa
ciasto:
130 g margaryny
4 żółtka
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
4 łyżki mleka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
piana:
4 białka
150 g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki soku z cytryny
400-500 g małych truskawek lub malin, jagód
Tortownicę natłuścić i posypać tartą bułką. Margarynę utrzeć mikserem z cukrem. Ucierając dodawać po jednym żółtku i powoli resztę składników. Ciasto przełożyć do formy i podpiec przez ok.10-15 min aż ciasto lekko sie zarumieni. Pod koniec pieczenia ciasta ubić mikserem pianę, utrwalić cukrem pudrem,dodać mąkę a na końcu sok z cytryny.Na gorące ciasto wyłożyć truskawki a potem pianę, piec jeszcze ok 20 min. aż piana się ładnie zarumieni. Do tego ciasta najlepsze sa maliny, maja mało soku,sa w miare równej wielkości więc można z nich ułożyć równą warstwę więc pianka nie wpływa pomiędzy owoce i wtedy ładnie wyrasta.Jednak obojętnie czy pianka wyrośnie czy schowa sie między owocami ciasto smakuje rewelacyjnie zwłaszcza schłodzone w lodówce:)