Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki ziemniaczano - kalafiorowe

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kalafior 1 szt
ziemniaki 1 kg
jaja 3 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
cebula 1 szt
mąka ziemniaczana 3 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki ziemniaczano - kalafiorowe

Ziemniaki i kalafior ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odsączyć i zmiksować na gładką masę. Cebulę posiekać i zeszklić na gorącym oleju. Dodac do masy ziemniaczano-kalafiorowej. Masę pososlić do smaku. Dodać jedno jajko i obie mąki. Jeśli ciaso będzie zbyt luźne dodać jeszcze mąki. Z masy formować wałeczki a następnie zwijać w oponki. Panierować w rozmąconym jajku i bułce tartej wymieszanej z papryką. Oponki smażyć na rumiano na gorącym oleju. Można podawać jako dodatek do mięs, ze skwareczkami lub same.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 08.10.2015 15:10
superaśne :)
everay 02.09.2013 16:12
własnie zabieram się dziś do tego przepisu:) nie moge sie doczekać smaku;)
Jastinka 28.08.2013 12:01
świetny przepis
Izabela77 15.07.2013 20:50
fajny pomysł
agnieszka214 15.07.2013 20:29
fajny poałczenie składników
Babciagramolka 15.07.2013 19:24
Podoba mi się ten pomysł - ciekawie wyglądają.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak