Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bułeczki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 8 szklanek
drożdże 60 g
cukier 1 szkalanka
sól 1 szczypta
jajko 4 sztuki
masło 8 łyżek
mleko 2% 2 szklanki
Składniki na kruszonkę:
cukier 4 łyżki
masło 4 łyżki
mąka 1/2 szklaki

Przepis i sposób przygotowania na: bułeczki

Drożdże zalewamy ok. 1/3 szklanki ciepłym mlekiem oraz łyżeczką cukru. Jajka mieszamy bardzo dokładnie z cukrem. Rozczyn z drożdży dodajemy do mąki, dodając ubite z cukrem jajka, pozostałą część mleka i 4 łyżki roztopionego i ostudzonego masła. Następnie zagniatamy ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od ręki. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem.
Między czasie przygotuj kruszonkę, wszystkie sadniki na kruszonkę zagniatamy na jednolitą masę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika.
Z wcześniej zagniecionego ciasta formujemy małe bułeczki, układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Kruszonkę wyjmij z zamrażalnika i zetrzyj na tarce posypując bułeczki.
Pieczemy w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AURELKA 03.09.2013 19:10
uwielbiam domowe drożdżówki
Róża1 26.08.2013 11:35
bardzo smaczne słodkie bułeczki:-)
Kasia36 22.08.2013 21:48
Pyszne słodkie bułeczki
MC_S 23.07.2013 12:06
fajna sprawa takie bułeczki.
Łucja 17.07.2013 12:18
pyszne bułeczki :)
cooleczka 13.07.2013 17:23
poproszę jedną :)
ONY_za_kare 13.07.2013 11:27
smaczne domowe pieczywko
Dorian 12.07.2013 14:34
pyszne buleczki
treonina 12.07.2013 12:36
muszą być pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak