Przepis i sposób przygotowania na: Amoniaczki z octem
Jajka rozdzielić na żółtka i białka. Mąkę przesiać przez sito na stolnicę, dodać pół kostki margaryny, cukier i 3 żółtka. Kroić nożem do czasu aż margaryna będzie w małych kawałeczkach.
Około 150-170 ml śmietany przelać do większego naczynia, dodać łyżkę octu i łyżkę amoniaku, wymieszać (powinna zrobić się piana), następnie dodać to do składników na stolnicy i zagnieść ciasto jak na makaron. Jeśli jest zbyt miękkie to podsypać mąką.
Gdy powstanie gładka kulka to włożyć na kwadrans do lodówki.
Rozwałkowywać ciasto na grubość około 1- 1,2 cm. Wycinać ciasteczka. Ułożyć na blaszce oprószonej mąką. Ciastka posmarować białkiem i posypać cukrem kryształem.
Piec około 15 minut na kremowy, słomkowy kolor w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!