Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodowy kurczak

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1–1,5 kg
Rozmaryn suszony Prymat 3 łyżeczki
czosnek 4 ząbki
masło 1/2 kostki
olej 1/4 szklanki
miód 4 łyżki
sól
pieprz
sok z cytryny
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Miodowy kurczak

Kroki postępowania

1
1. Kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Obsypujemy solą, pieprzem i drobno posiekanym czosnkiem. Masło rozpuszczamy w garnku i mieszamy z olejem i papryką. Tak powstałą zawiesiną smarujemy naszego kurczaka.
Krok 1 - Miodowy kurczak foto
2
2. Układamy go na blasze i pieczemy piętnaście minut w 180 stopniach. Po tym czasie kurczaka skrapiamy odrobiną wody. Co jakiś czas polewamy go sosem jaki utworzy się na blasze.
Krok 2 - Miodowy kurczak foto
3
3. Po około półtorej godziny, w zależności od wielkości kurczaka smarujemy go miodem wymieszanym z 3 łyżkami oleju. Wstawiamy do piekarnika jeszcze na około kwadrans, aby kurczak się podpiekł z miodem, będzie miał ładny miodowy kolor.
Krok 3 - Miodowy kurczak foto
4
4. Gotowy skrapiamy sokiem z cytryny, nie jest to konieczne.
Krok 4 - Miodowy kurczak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.04.2014 00:18
Warto tak je przyrządzić.
Róża1 20.08.2013 09:53
mięsko palce lizać:-)
Justyna223 09.07.2013 22:45
w składnikach brakuje 2 łyżek papryki słodkiej
kriko 09.07.2013 21:36
super kurczak
Krzysztof15 09.07.2013 21:27
lubie takiego
jasiek 09.07.2013 20:04
dobra panierkomarynata

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak