Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi truskawkowo- wiśniowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 350 gram
sól 1 szczypta
jajko 2 sztuki
woda letnia 1/8 litra
truskawki świeże 80 gram
wiśnie bez pestek 80 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi truskawkowo- wiśniowe

Mąkę przesiać, wbić jajka, dodać sól, wodę, zagnieść ciasto. Ciasto należy starannie wyrobić. Potem wałkujemy i wycinamy szklanką koła.
Truskawki można przekrajać na połowy. Wiśnie trzeba wcześniej wydrelować. Cząstki truskawek i wiśni nakładać na wykrojone ciasto. Składać na pół, zlepiać brzegi. Pierogi układać na desce posypanej mąką. Wkładać na wrzącą wodę. Gdy wypłyną, gotować 2-3 minuty . Wybrać łyżką na cedzak, przelać wodą i wyłożyć na półmisek. Jeżeli owoce są kwaśne można dawać trochę cukru do środka pierogów. Można również posypać gotowe cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

David 11.02.2017 15:14
uwielbiam takie
tomek18 18.05.2014 20:22
przepyszne
IKrakowianka 01.01.2014 16:25
super smaczne :)
Róża1 21.07.2013 18:02
ja też mam smaka na takie pierożki:-)
Alex_M 07.07.2013 12:29
pyszne pierozki
ao_12 05.07.2013 20:17
ale mam teraz smaka na takie pierożki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak