Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryby po grecku

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryby 50 dag
mąka pszenna 5 łyżek
koncentrat pomidorowy 80 g
cukier 1 łyżeczka
sól do smaku
marchewki 4
seler 1
cebula 2
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Ryby po grecku

Kroki postępowania

1
Filety oraz małe ryby (nototemia) posypujemy solą.
Krok 1 - Ryby po grecku foto
2
Mąkę pszenną mieszam w przyprawą do ryb.
Krok 2 - Ryby po grecku foto
3
Ryby smażę na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 3 - Ryby po grecku foto
4
Przecier przelewam do większego słoika. Dolewam wody ciepłej i wsypuję cukier. Całość mieszam.
Krok 4 - Ryby po grecku foto
5
Na tłuszczu pozostałym ze smażenia ryb rumienię cebulę.
Krok 5 - Ryby po grecku foto
6
Marchewkę oraz seler ścieram na tarce. Wrzucam na garnka. Podlewam wodą oraz przecierem.
Krok 6 - Ryby po grecku foto
7
Po kilkunastu minutach dodaję cebulę. Cały czas duszę pod przykryciem do miękkości warzyw. W razie potrzeby dolewam wody. Od czasu do czasu mieszam.
Krok 7 - Ryby po grecku foto
8
Warstwę uduszonych warzyw układam na spodzie dużej miski. Następnie układam na niej ryby. Całość przykrywam reszytą marchwi i selera. Wstawiam do lodówki. Podaję schłodzone. smacznego.
Krok 8 - Ryby po grecku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 08.11.2013 10:34
takie rybki robię przynajmniej raz w miesiącu :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak