Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z czerwoną soczewicą
Pierogi lubi każdy, bo można dobrać swój ulubiony smak farszu. Ten przepis zawiera sposób na pierogi z czerwoną soczewica i marchewką. Do farszu można dodać również pokrojone suszone pomidory lub podsmażone pieczarki.
Kroki postępowania
Farsz do pierogów z czerwoną soczewicą:
Soczewicę przepłukać, zalać wodą. Dodać przyprawę Kucharek i gotować soczewicę do miękkości od czasu do czasu mieszając. Wyłożyć na sitko do odsączenia.
Cebulę drobno posiekać, lekko zrumienić na oleju, dodać pokrojony drobniutko czosnek i startą na drobnych oczkach oczyszczoną marchewkę. Całość chwilkę dusić, przestudzić i dodać do soczewicy. Farsz doprawić do smaku (lekko pikantnie).
Ciasto na pierogi:
Wszystkie składniki umieścić w misce robota. Przy pomocy końcówki do zagniatania wyrobić gładkie ciasto. Ciasto przełożyć na stolnicę, przykryć miską i zostawić na pół godziny żeby odpoczęło. Ciasto podsypać mąką, rozwałkować i za pomocą urządzenia do pierogów wykroić kółka, nałożyć ciasto na urządzenie dodać łyżeczkę farszu i zlepić.
W większym (np. 5 litrowym garnku), zagotować wodę. Dodać pierogi i gotować od wypłynięcia około- 5 min. Wyjąć łyżką cedzakową.
Podajemy polane zrumienioną na oleju cebulką.
Jeśli robimy podpiekane odłożyć do ostudzenia. Podpiec na rumiano na oleju i polać zrumienioną cebulką.
*Ciasto możemy zagnieść ręcznie, a zamiast urządzenia wykroić szklanką i zlepić ręcznie.