Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

OKRASA Z PSTRĄGA WG ADAMA CHRZĄSTOWSKIEGO.

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso z makreli wędzonej 700 gram
żubrówka 3-4 łyżki
utarte "na biało" masło 150 gram
posiekana dymka ze szczypiorem 6 łyżek
śmietana 18-procentowa 2 łyżki
sok z cytryny 1 sztuka
oliwa 2 łyżki
"brązowe masło" 1/2 szklanki
ocet winny 6 łyżek
miód 4 łyżki
koperek 1 pęczek
sól i pieprz
śmietana ukwaszona 12 łyżek
sól, pieprz
ogórki 4 sztuki
kawior 100 z łososia
chleb żytni

Przepis i sposób przygotowania na: OKRASA Z PSTRĄGA WG ADAMA CHRZĄSTOWSKIEGO.

Przygotowujemy "brązowe masło", czyli rozpuszczamy masło na delikatnym ogniu,
a gdy jest płynne, zwiększamy ogień tak, aby masło zrumienić, uważając by go nie
przypalić.

Poszarpane mięso pstrąga mieszamy z utartym do białości wcześniej masłem, żubrówką,
posiekaną dymką, szczypiorkiem, śmietaną, oliwą, sokiem z cytryny oraz przestudzonym
odrobinę "brązowym masłem". Następnie doprawiamy.
Na płaskiej blaszce rozsmarowujemy powstałą masę na grubość ok. 2 cm.
Odstawiamy do stężenia.

Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w julienne.
Na nasze: za pomocą obieraczki kroimy ogórka na cienkie plastry tak, jak obieramy skórkę.
Z każdej strony po trosze, a nasiona odkładamy.
Następnie układamy kilka plastrów na sobie, przepoławiamy, po czym zwinnymi ruchami
kroimy w cieniutkie paseczki, niczym spaghetti.
Mieszamy ogórki z miodem, koperkiem i octem. Doprawiamy i odstawiamy na chwilę.
Następnie dokładnie odcedzamy.

Kiedy masa już stężała, dzielimy chleb na mniejsze kromeczki. Każdą smarujemy śmietaną
ukwaszoną, na wierzch układamy odcedzoną sałatkę z ogórka.
Okrasę kroimy na równe kawałki i układamy na ogórkowej sałatce,a wierzch ozdabiamy
kawiorem z łososia, który podkreśla smak powstałej przystawki / przekąski.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna34 27.06.2013 12:00
o to coś dla mnie uwielbiam pstrąga w każdej postaci
gotujebochce 27.06.2013 11:08
bardzo fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak