Tarta jabłkowa na spodzie z muesli

Tarta jabłkowa na spodzie z muesli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • muesli

    25 dag
  • mielonych orzechów laskowych

    10 dag
  • mąki

    3 łyżki
  • masła

    1 kostka
  • pół szkl. cukru

  • żółtka

    3
  • sól

  • jabłka

    1 kg
  • rodzynek

    10 dag
  • masła

    3 łyżki
  • cytryna

  • cukru trzcinowego

    1 szkl
  • cynamon Prymat

  • rum

    50 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Muesli rozgnieść włakiem, wymieszaj z orzechami i mąką, a następnie posiekaj z miękkim masłem. Dodaj cukier, żółtka i szczyptę soli. Szybko zagnięść ciasto.
Formę do tarty o sr 28 cm posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Wylep ciastem. Spód ponakłuwaj widelcem. Piecz ok. 20 min w temp 180 st C
Rodzynki namocz w rumie. Jabłka obierz, oczyść i pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny. Jabłka obierz, oczyść i pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny. Jabłka podsmaż na maśle. wymieszaj z cukrem i cynamonem. Część podsmażonych jabłek odł€ż do dekoracji, a pozostałe podlej odrobiną wody, przykryj i duś pod przykryciem aż sie rozpadną. Dodaj rodzynki. Tuż przed podaniem nałóż do tarty masę jabłkową. Udekoruj polewą, jabłkami i orzechami

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat