Beza

Beza

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białka jaj

    4 szt
  • cukier drobny

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczna

    1 szklanka
  • sól

    szczypta
  • olejek cytrynowy

    kilka kropel
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubijać dalej powoli dodając cukier i ubijać tak długo aż nie będzie widać kryształków cukru. Następnie dalej ubijając dodawać stopniowo mąkę ziemniaczaną i ubijać do czasu aż otrzymamy gładką masę. Dodać 3-4 krople olejku dla aromatu i jeszcze kilka sekund ubijać. Ja przygotowaną masę włożyłam do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej mąką ziemniaczaną. Po upieczeniu podałam z owocami (efekt na zdjeciu). Można jeszcze dodać bitą śmietanę. Można też z masy wyciskać ciasteczka na wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną tłuszczem blachę lub formować krążki potrzebne do przygotowania tortu bezowego. Bezy piec w piekarniku nagrzanym do 150-160 stopni do czasu az nabiorą lekko złotego koloru. W keksówce beze piekłam około 40-45 minut. W przypadku ciasteczek lub spodów bezowych czas pieczenia moze byc krótszy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Misiakova

02.06.2012 10:31
kapitalne :)

zdzislawa2

12.09.2011 19:25
mniam

ZEWA

11.09.2011 11:17
U Ciebie zawsze smacznie

Sarenka

06.08.2011 18:24
pysznosci

banditka

15.06.2011 13:48
śliczne :)

agnieszka214

11.06.2011 07:23
pyszne

SyMiki

26.05.2011 20:16
super

jogobella231

23.05.2011 09:39
super

anemon

03.04.2011 20:10
Taka rumiana ta Twoja beza.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat