Sposób przygotowania

Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości gorącej wody i odstawić na pół godziny. Do wody dodać liście, ziela, ziarna pieprzu, obrany i zmiażdżony czosnek oraz grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Zagotować. Ziemniaki, marchew i cebulę obrać. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, marchew w talarki, cebulę opalić nad gazem. Warzywa dodawać do garnka. Boczek pokroić w kostkę, zarumienić na suchej patelni. Dodać do wywaru. Gotować do czasu, aż warzywa będą na pół miękkie. Kiełbasę nakłuć kilkukrotnie widelcem dodać do wywaru i chwilę gotować. Dodać majeranek i wlać wymieszany wcześniej zakwas. Gotować około 10 minut. Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić żurek solą i ewentualnie pieprzem. Podawać gorący z jajkiem na twardo i kleksem śmietany. Smacznego!

Rady: Dla wyostrzenia smaku do żurku można dodać 1 łyżkę startego chrzanu.
Oprócz marchwi, ziemniaków i cebuli można dodać do żurku także seler i pietruszkę.
Śmietanę (wcześniej zahartowaną odrobiną wywaru) można dodać do żurku pod koniec gotowania.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Barbara/zuza22_85

    bardzo dobry
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Piotr-21

    pyszny żurek
  • 1
    original
    Opublikowano

    Iwa27

    pięknie wygląda ;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Megg

    przepyszny żurek
  • 0
    papryka
    Opublikowano

    adelajda

    bardzo lubię żurek
  • 0
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Nie przepadam za żurkiem, ale Twój jest tak pięknie podany, że oczu nie można oderwać:)
  • 0
    237120_kobieta_kolorowe_paznokcie_manicure_kubek
    Opublikowano

    Kuchenka

    też mam dziś żurek
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    smaczny żurek

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !