Przepis i sposób przygotowania na: Mięsne kuleczki z sosem chrzanowym
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
mała cebula
2 ząbki czosnku
kajzerka
jajko
bułka tarta
sól, pieprz, majeranek
olej
Sos chrzanowy:
1,5szkl wody
szczypta przyprawy do zup
2 czubate łyżki chrzanu tartego
sól, pieprz
ząbek czosnku
1 łyżka mąki
Pulpeciki: Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Czosnek przepuścić przez praskę. W misce dokładnie połączyć wszystkie składniki. Formować niewielkie kulki i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na rumiano.
Sos chrzanowy: Wodę zagotować z przyprawą do zup. dodać chrzan i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić i chwilę gotować. W niewielkiej ilości wody rozprowadzić mąkę i wlać do sosu. Gdy się zagotuje zdjąć z ognia.
Można podawać z ziemniaczkami lub grubym makaronem