Pizza z oliwkami i papryczką peperoni

Pizza z oliwkami i papryczką peperoni

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1,5 szkl
  • oliwa

    1 łyżka
  • sól

    szczypta
  • oliwki czarne

    2 garście
  • papryczka peperoni

    8-10 szt
  • ser mozarella

    2 kulki
  • drożdże suche

    1 op
  • woda

    1/2 (ciepła)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wsypujemy drożdże i zalewamy je ciepłą wodą, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut.

Dodajemy mąkę, sól i łyżkę oliwy i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy już wyrośnie, rozwałkowujemy cienko i układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia.

Można zrobić jedną dużą pizzę lub kilka małych ( na zdjęciach widoczne są małe).

Na cieście układamy oliwki, papryczkę ( użyłam niezbyt ostrej papryczki peperoni z zalewy ) i postrzępiony ser mozarella. Posypujemy oregano.

Pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Małgorzata106

18.02.2012 18:02
pycha

ewelinapac

17.03.2011 14:37
pyszna

Lulus20

13.12.2010 23:46
super

Koper

17.11.2010 10:11
Musi byc ostra :)

Natalia/tubisiek

09.08.2010 07:10
fajnie wygląda :)

noculos

28.07.2010 12:00
Takiej jeszcze nie jadłam, ale musze wypróbować :0

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat