Ciasto pożeczkowe

Ciasto pożeczkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4 szt
  • cukier

    1,5 szklanki
  • cukier wanilinowy

    1 szt
  • mąka pszenna

    1,5-2 szklanki
  • mąka zmieniaczana

    3-4 łyżki
  • mleko

    3 łyżki
  • masło

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • pożeczki czerwone

    50 dag
  • sól

    do smaku
  • sok z cytryny

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka chłodzimy natomiast żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Masło roztapiamy i dodajemy mleko całość dodajemy do ciasta i mieszamy. Ciasto pieczemy około 15-20 min.Białka mieszamy z sokiem z cytryny i solą. Miksujemy dosypując cukier. Gdy piana zrobi się gęsta mieszamy z porzeczkami i smarujemy na cieście. Pieczemy jeszcze 15-20 min.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat