Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z karmelem i orzeszkami ziemnymi
Kroki postępowania
250g masła lub margaryny
370g herbatników kakaowych
Masa karmelowa:
1 1/2 szkl cukru
190ml wody
250ml kremówki
80g orzeszków ziemnych solonych
Masa serowa:
400g serka homogenizowanego naturalnego w temp. pokojowej
100g białej czekolady
1/2 szkl cukru pudru
2/3 szkl kremówki
4 łyżeczki żelatyny
ok 4-5 łyżek zimnej wody
Dekoracja:
mleczna czekolada
Spód: Herbatniki rozdrobnić w woreczku za pomocą wałka. Masło rozpuścić i wlać do herbatników, wymieszać i wylepić dokładnie dno i boki tortownicy (śr. 22cm). Wstawić do lodówki.
Tortownicę warto owinąć folią. Jeśli wlejemy za ciepłą masę karmelową mogłaby ona lekko rozpuścić masło z pierwszej warstwy.