Przepis i sposób przygotowania na: Duszoną jagnięcina z młodą kapustą podana z rogout warzywnym.
1. Jagnięcinę oprószamy grubo mielonym pieprzem i obsmażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym.
2. Lekko zrumienione mięso zalewamy winem i gotujemy na dużym gazie do odparowania płynu.
3. Następnie dodajemy umyte i wyczyszczone ziemniaki, obraną marchewkę, pietruszkę i dwie cebule. Warzywa kroimy na mniejsze połówki. Cebule kroimy w piórka.
4. Całość zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy świeże gałązki lubczyku i dusimy aż warzywa nieco zmiękną. Ważne, żeby warzyw nie rozgotować, powinny być al dente.
5. Kiedy jagnięcina już trochę zmięknie dodajemy płaską łyżkę soli.
6. Lekko twarde warzywa odcedzamy z bulionu i podsmażamy na maśle przez kilka minut. Dodajemy tymianek, oregano, świeżo mielonego pieprzu i szczyptę ziołowej soli.
7. Poszatkowaną kapustę dokładamy do jagnięciny i dusimy przez ok. 10-12minut.
8. Jagnięcinę wyjmujemy na deskę i pozwalamy mięsu nieco odpocząć. Kapustę odcedzamy, doprawiamy sokiem z limonki, solą, pieprzem i drobno posiekaną natką pietruszki.
9. Nadmiar bulionu, w którym gotowały się jagnięcina i warzywa, należy odparować. Bulion będzie stanowił uzupełnienie naszego sosu, więc należy go zachować.
10. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy łyżkę miodu, kilka łyżek bulionu i dwa żółtka. Sos musimy cały czas mieszać, żeby żółtka połączyły się z masą, inaczej mogą nam się ściąć i powstaną niechciane grudki.
11. Jagnięcinę możemy krótko podsmażyć w przygotowanym sosie, dzięki czemu nabierze smakowitej chrupiącej skórki. Trzeba tylko uważać, żeby nie smażyć za długo mięsa, bo zrobi się twarde, a nie ma nic gorszego niż twarda, przesuszona jagnięcina.
12. Mięso kroimy mniej więcej na centymetrowe kawałki.
13. Na talerz nakładamy trochę kapusty, polewamy łyżką sosu i układamy kilka kawałeczków jagnięciny. Obok układamy przesmażone na maśle warzywa. Dekorujemy świeżymi ziołami.