Przepis i sposób przygotowania na: Tort niespodzianka
Kroki postępowania
Biszkopt jasny:
3/4 szklanki mąka ziemniaczana
3/4 szklanki cukier
1 łyżeczka proszek do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek ( jajka temp. pokojowa). Następnie ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy powoli cukier, ciągle ubijając. Na koniec dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, przesianą. Delikatnie mieszamy aby wszystko się połączyło. Wylałem masą do większej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłem ok 35-40 minut w temp. 180 stopni.
Biszkopt ciemny:
5 sztuk jajko kurze duze
2/3 szklanki 250 ml mąka pszenna
3/4 szklanki 250 ml cukier kryształ
1/3 szklanki 250 ml kakao
Biszkopt jest bez proszku, łatwy w przygotowaniu. Ładnie wyrasta. Osobiscie bardzo polecam. Wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową-to ważne.
żółtka ODDZIELAMY od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy po 2 łyżki cukru ciągle ubijając. Potem dodajemy po 1 żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodajemy wymieszane kakao z mąką i przesiane (biszkopt będzie bardziej pulchny) .Mieszamy delikatnie szpatułką. Tortownicę , ja użyłem dużej , wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, Pieczemy w temp 170 stopni przez ok 30 minut.
nASTĘPNIE upieczone biszkopty dzielimy na kawałki, na 3 części.
Ważne:
biszkopty muszą mieć tę samą wielkość.
a) za pomocą szklanki na srodku wycinamy kółko
B) dalej za pomocą miseczki większej wycinamy kontury
a) jasna obwódka biszkoptu, w nią wkładamy ciemną, a w ciemną jasną
b) ciemna obwódka, jasna, ciemna
Tak wygląda jak na zdjęciu.
łączymy ze sobą herbatę z cytryną i cukrem, skrapiamy każdy biszkopt.
Przyrządzamy masy:
Cytrynowa I:
Margarynę kroimy w mniejsze cząstki i rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy do niej cukier i galaretkę i sok z cytryny. Gotujemy do momentu ,az dojdzie do jego rozpuszczenia. Do przestudzonej masy dodajemy kolejno po jajku ciagle miksując.
Wykładamy na skropiony ponczem biszkopt.
Masa II:
150 ml śmietana kremówka
750 g serek mascarpone
100 g cukier puder
Śmietanę kremówkę musimy ubić na sztywno. Pod sam juz koniec jej ubijania dodajemy cukier, a potem serek i wszystko za pomocą miksera wymieszać. Taką masę możemy wykładać na biszkopty
Masa III:
JAJKA ROZBIJAMY KOLEJNO NA TALERZYKU , JEZELI SĄ DOBRE WRZUCAMY DO MISKI. UBIJAMY JE Z CUKREM,TAK BY ZGĘSTNIAŁY. MASŁO ZAś MUSIMY ZA POMOCA MIKSERA UBIĆ BY UZYSKAĆ PUSZYSTĄ MASĘ. NASTĘPNIE DODAJEMY TZW MASĘ Z JAJEK (OCZYWIśCIE WYSTUDZONĄ). NA KONIEC DODAJEMY KAKAO I MIESZAMY BY UZYSKAć JEDNOLITĄ KONSYSTENCJĘ