Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz z botwniki

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

botwinka
burak 1 sztuka
ziemniaki 500 g
cebula 1 sztuka
ziele angielskie
sól
cukier
jogurt naturalny
ocet jabłkowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz z botwniki

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dużego buraka obieramy, myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę (lub tylko na pół, jeśli potem nie chcemy jej jeść). Warzywa przekładamy do garnka,zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy ok 15 min aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie myjemy botwinkę i siekamy ją wg upodobania. Najpierw do barszczu wrzucam tylko małe buraczki z botwinki, od razu wlewam również ocet jabłkowy – by buraczki nadały zupie kolor ale by nie zatracił się przez wygotowanie. Doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru. Zabielam zupę jogurtem. Barszcz chwilę gotujemy i wyłączamy. Wrzucamy resztę botwinki – pod wpływem gorącej zupy zmięknie, ale nie stanie się rozgotowana i mało apetyczna a listki nie stracą całego koloru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak