Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

śledzie w cebulowej kołderce

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 3 szt
cytryna 1/2 zt
olej roślinny 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
śledzie 500 (w zalewie solnej)

Przepis i sposób przygotowania na: śledzie w cebulowej kołderce

Śledzie przepłukać pod zimna wodą. Przełożyć do głębokiej miski, zalać zimną wodą i moczyć przez około 2-3 godziny. Wymoczone śledzie odsączyć , pozostawiajac odrobinę wody, ułyżyć na półmisku pojedyncza warstwą. Cebulę obieramy, kroimy w pióra i przelewamy wrzątkiem. Studzimy, lekko solimy i ugniatamy reką aby zmiękła. Przykrywamy śledzie warstwą cebuli. Skrapiamy olejem i polewamy sokiem z cytryny oraz woda pozostałą z moczenia sledzi. Wstawiamy do lodówki aby smaki się przegryzły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megg 04.06.2013 13:01
uwielbiam śledziki, pycha!!!
Adamorek 04.06.2013 12:46
dużo cebulki ale do śledzia pasuje
Gracer 04.06.2013 11:35
musiały być smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak