Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skubaniec z masą jabłkową

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 500 g
margaryn 250 g
żółtko jajek 5
cukier 4 łyżki
jogurt naturalny 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy 16 g
kakao 2 łyżki
masa szarlotkowa
białko 5
szczypta soli
sok z cytryny łyżeczka
cukier szklanka
papier do pieczenia

Przepis i sposób przygotowania na: Skubaniec z masą jabłkową

Masa szarlotkowa: Około 1 kg jabłek myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do rondla. Pół szklanki wody (125ml) mieszamy z łyżką mąki ziemniaczanej, łączymy z jabłkami, zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Dosładzamy nieco do smaku, jeśli jabłka są mocno kwaśne. Studzimy. podanych składników na ciasto zagnieść kruche ciasto (bez kakao). Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej z tych części dodać kakao i zagnieść na jednolite ciasto. Każdą z części ulepić w owalną kształtem masę. Włożyć do zamrażalnika na ok godzinę. Blachę do pieczenia - użyłam dużej o rozm ok 25cm x 40cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć jasną kulkę i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte ciasto rozprowadzić równomiernie na blaszce. Ciasto wyłożyć masą szarlotkową - ważne aby był gęsty. Następnie zetrzeć jasną lub ciemną warstwę i rozprowadzić równomiernie na warstwie dżemu. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i sokiem z cytryny. Dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Przełożyć na warstwę ciasta i równomiernie rozsmarować. Na koniec zetrzeć ostatnią kulkę ciasta. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 50 minut w 170 stopniach ) na środkowej półce piekarnika.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 21.08.2013 13:09
robię takie ciasto bardzo smaczne
Halina14 02.08.2013 08:12
smaczne ciasto
Alex_M 23.06.2013 15:13
swietne ciasto
Sarenka 05.06.2013 08:18
Dziękuję :))
monisia1977 04.06.2013 06:44
fajne ciacho
alaaa 03.06.2013 21:50
ciasto wyszło bardzo efektownie,ładne warstwy
Henryka2 03.06.2013 19:23
Pięknie wygląda i na pewno tak samo smakuje.
Renata9 03.06.2013 19:10
smakowite ciacho
Aleksandra/Olcia 03.06.2013 19:06
mega apetyczny
adelajda 03.06.2013 19:03
ja najbardziej lubię skubańca z agrestem
Katarzyna/kate1980 03.06.2013 19:02
bardzo fajna nazwa i fajny przepis
iwi 03.06.2013 18:58
Jaki pyszny ten skubaniec.
Mniam 03.06.2013 18:21
Pyszne ciacho!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak