Przepis i sposób przygotowania na: Chleb razowy z płatkami owsianymi
Kroki postępowania
Zakwas aktywny przygotować wg przepisu:
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/271961/zakwas-na-chleb.html
ZACZYN:
1) Do miski wlać zakwas aktywny, 100 g mąki żytniej typ 2000 i 100 ml wody wymieszać i odstawić do ciepłego miejsca pod ściereczką na 7 h.
2)Następnie do w/w zaczynu dodać 100 g mąki żytniej typ 2000 i 100 ml wody, wymieszać i również odstawić w ciepłe miejsce na 9 h.
3)Następnie do w/w zaczynu dodajemy 100 g mąki żytniej typ 2000 i 100 ml wody i odstawiamy na 2-3 godziny.
CIASTO: Do w/w zaczynu dodać 250 g mąki żytniej typ 750 i 150 g mąki orkiszowej, następnie dodać ok. 300 ml wody, sól i cukier oraz płatki owsiane. Mieszamy wszystkie składniki mikserem lub łyżką.
Gdy chleb wyrośnie. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C, piec 40 min.