Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z kokosową pianką

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
margaryna 85 gram
mąka pszenna 1.5 szklanki
cukier 1/2 szklanki
żółtko jajek 5 sztuk
woda 8 łyżek
olej 8 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Masa wiśniowa
kompot wiśniowy 3 szklanki
budyń waniliowy 2 sztuki
białko 5 sztuk
cukier puder 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
wiórki kokosowe 10 dag
wiśnie bez pestek 1.5 szklanki
Pianka:

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z kokosową pianką

Ciasto: Margarynę stopić i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, następnie cały czas ucierając dodać olej, proszek do pieczenia, wodę i przestudzoną margarynę.
Mąkę przesiać i przy pomocy łyżki dokładnie wymieszać z masą jajeczną.
Ciasto przelać do tortownicy 30 cm średnicy i podpiec w temp. 170 st przez 20 min.
Budyń ugotować na kompocie i gorący wymieszać z wiśniami, następnie wyłożyć cały budyń na podpieczone ciasto na budyniu rozsmarować kokosową bezę i piec jeszcze 25 min w temp. 180 st.
Kokosowa beza: Białka ubić na sztywno dodać do nich cukier puder i jeszcze wszystko razem ubijać kilka minut na koniec wymieszać z mąką i wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

okrysia 30.05.2013 08:54
Smaczne to!
justys759 28.05.2013 21:16
mmm podoba mi się:)
Andrzej8 28.05.2013 20:03
smakowicie wygląda
Katarzyna34 28.05.2013 19:30
fajna propozycja
Renata9 28.05.2013 14:26
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak