Przepis i sposób przygotowania na: Bułki rabarbarki
Margarynę stopić i przestudzić.
Mąkę przesiać i wymieszać z pozostałym cukrem oraz szczypta soli, dodać jajko, przestudzony tłuszcz i zaczyn drożdżowy, zagnieść ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Rabarbar obrać i pokroić w kawałeczki, dodać do nich 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę proszku budyniowego ja miałam waniliowy.
Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na podsypanej lekko mąką desce i szklanka wyciąć krążki na każdym ułożyć troszkę rabarbaru i zlepić bułeczki.
Przygotować kruszonkę z masła, cukru i mąki, gotowe bułeczki ułożyć na natłuszczonej blaszce po wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Bułki jeszcze raz odstawić do podrośnięcia, następnie piec je w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 min.