Przepis i sposób przygotowania na: Czeskie buchty z powidłami
W dużej misce wymieszać razem mleko, drożdże i cukier. Odstawić na 15 minut. Następnie dodać resztę składników. Wyrabiać ciasto przez 10-13 minut, aż ciasto się napowietrzy i powstaną w nim pęcherzyki powietrza. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1/5 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na ok. 30 części. Każdą z nich rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć 1 łyżeczkę nadzienia i dokładnie zlepić. Bułeczki układać w tortownicy, sklejeniem do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do napuszenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 185 stopni, około 40 minut.
Podawać oprószone cukrem pudrem.
Smacznego :)