Przepis i sposób przygotowania na: sałatka z pieczonego buraka i jabłka z serem pleśniowym
Buraka wyszorować i w skórce zawinąć w folię aluminiową błyszczącą stroną do środka. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180-200 stopni i piec około 45-50 minut. Można po 30 minutach wyłączyć piekarniki i nie otwierając go trzymać jeszcze 30 minut, burak też dojdzie do miękkości (sprawdziłam). Po wystygnięciu z buraka zdjąć nożem skórkę. Za pomocą tarki do szatkowania kapusty z regulowaną grubością pociąć buraka na cienkie plastry.
Jabłko umyć, usunąć ogonek i również tak jak buraka pokroić na plastry. Usunąć pestki, natomiast nie ma potrzeby usuwania łusek z ogryzki gdyż są niewyczuwalne jeśli plastry są cienkie.
Sok z cytryny, ocet i oliwę wymieszać, doprawić solą i pieprzem, skropić buraka, jabłko, zieloną natkę kolendry oraz pietruszki i wstawić do lodówki na 1-2 godziny do przegryzienia.
Aby otrzymać z sałatki formę górki jak na zdjęciu, należy posłużyć się miską. Układać jabłko i buraka warstwami w misce naprzemiennie, przy czym pierwsza warstwa jest najważniejsza bo będzie na widoku. Kolejne warstwy przełożyć pokrojoną w plastry cebulą i serem. Pełną miskę odwrócić na talerzu do góry nogami i sałatka sama 'wypadnie'. Udekorować dodatkowo cebulą serem i natką. Polać resztą soków i sosu.
Gotowe, smacznego.