Hiszpańskie pączki czyli gniazdka

Hiszpańskie pączki czyli gniazdka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    20 dkg
  • masło

    10 dkg
  • jaja

    4 sztuki
  • sól

    1 szczypta
  • olej do smażenia

    2 litry
  • cukier puder

    20 dkg
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • woda

    2 (gorąca)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wodę,masło i sól zagotować,następnie zmniejszyć ogień i wsypać mąkę,energicznie mieszać do czasu aż ciasto będzie gładkie,jednolite i będzie odstawało od ścian naczynia.

Odstawić do ostudzenia.

Następnie miksujemy ciasto dodając po jednym jajku.

Przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdki.

Wyciskamy koła (średnica około 6cm.) na kwadraty z papieru do pieczenia posmarowanego olejem.

Wrzucamy na rozgrzany olej,papierem do góry,po minucie smażenia usunąć papier (bardzo łatwo odchodzi).

Smażyć około 4-5 min z każdej strony.

Odsączyć na np.ręczniku papierowym i odstawić do ostudzenia.



Lukier:

Cukier puder utrzeć z wrzątkiem i sokiem z cytryny.Ucierać do uzyskania gładkiej i lśniącej konsystencji.

Polukrować pączki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

malaczarna23

04.02.2014 16:37
uwielbiam takie

Habibi

17.10.2013 10:08
Za tradycyjnymi pączkami nie szaleję, ale te są moimi ulubionymi :)

meg1984

18.05.2013 22:37
palce lizać takie pączki

Kolorowa

16.05.2013 14:43
Ślicznie wyglądają !

Milena87

15.05.2013 19:17
zjadłabym takie

Gary Michy

15.05.2013 19:16
Prezentują się bardzo smakowicie :)

Bogusiaz

15.05.2013 17:17
moje ulubione

Marta11

15.05.2013 17:08
myslalam ze sie robi na drozdzach

halina17

15.05.2013 16:49
Dobry przepis.

MagdaeM

15.05.2013 16:20
Pysznie wyglądają!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat