Przepis i sposób przygotowania na: Pasta fasoli
Fasolę odsączamy z zalewy na sitku i przesypujemy do moździerza lub głębszej miseczki. Ucieramy pałką lub widelcem na gładką masę. Dodajemy nieco oliwy z oliwek, tak aby nadać paście odpowiednią konsystencję.
Doprawiamy do smaku kroplą octu balsamicznego, roztartym z odrobiną soli ząbkiem czosnku oraz świeżo mielonym pieprzem. Jeśli jesteśmy gotowi na mocne doznania smakowe dokładamy nieco świeżej i posiekanej papryczki chili. Dodajemy jeszcze siekaną natkę pietruszki i dosalamy do smaku. Pastę schładzamy przez noc w lodówce i podajemy na śniadanie.
>> Taką pastę możemy wykonać z dowolnego rodzaju fasoli. Jeśli mamy więcej czasu możemy sięgnąć po świeżą fasolę, namoczyć ją przez noc, a następnie ugotować. Możemy także poeksperymentować i połączyć różne rodzaje fasoli np. białą, czerwoną i mung. Natkę pietruszki możemy zastąpić dowolnymi kiełkami lub szczypiorkiem.