Przepis i sposób przygotowania na: ZAPIEKANE BAKŁAŻANY
Bakłażany umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż. Połówki bakłażanów ułożyć na blasze przekrojem do góry i zmiękczyć przez chwilę z temperaturze 200 stopni. Cebulę drobno posiekać, poddusić na maśle i oprószyć mąką. Rozprowadzić mlekiem, zagotować, odstawić i wymieszać z żółtkami, połową utartego sera i przyprawami. Bakłażan wydrążyć, miąższ drobno posiekać i dodać do sosu razem z zmiażdżonym czosnkiem, natką i ubitą pianą z białek. Przygotowaną masą napełniać połówki bakłażanów i posypać pozostałym serem. Blachę posmarować oliwą, ułożyć przygotowaną potrawę i wstawić do nagrzanego piekarnika-lekko rumieniąc. Po wyjęciu z pieca posypać również natką i podawać bezpośrednio po upieczeniu.