Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń z szynki z kuminem i wędzoną papryką

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1 kilogram
olej roślinny 3 łyżka
sól 3/4 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
czosnek posiekany 2 ząbek
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuka
tymianek 1 łyżeczka
Ziele angielskie całe Prymat 4 sztuka
kumin 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 (wędzona)
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń z szynki z kuminem i wędzoną papryką

Wszystkie sypkie składniki marynaty utrzeć w moździerzu. Dodać czosnek i olej. Umyte i osuszone mięso natrzeć marynatą i wstawić do lodówki na 24 godziny. Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni (bez termoobiegu). Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką i wstawić do piekarnika. Piec przez około 20 minut. Temperaturę zmniejszyć do 170 stopni i piec jeszcze około 1 godziny. Po wyjęciu z piekarnika pieczeń zostawić na około 15 minut do równomiernego rozejścia się soków wewnątrz. Pokroić na plastry i podawać z ulubionymi dodatkami polaną sosem wytworzonym podczas pieczenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 10.06.2015 13:01
Pychota, aż chce się spróbować.
EmciaPichci 10.02.2014 07:13
bardzo ciekawi mnie smak :)
TEtalicha 22.05.2013 10:43
sama bym jej część skonsumowała z pewnoscia
msmors 05.05.2013 12:53
fajna pieczeń
Janina 05.05.2013 12:17
Bardzo dobre, bo domowe wykonanie- super bez konserwantów
Sylwia26 05.05.2013 10:46
apetycznie wygląda
Rafał3 05.05.2013 10:36
ale bym zjadła wygląda wyśmienicie
Boska_Agatka 05.05.2013 10:34
mniam mniam uwielbiam
Olga_SK 05.05.2013 10:34
kumin do mięsa do jest to - uwielbiam to połączenia
Ewa104 05.05.2013 10:26
Bardzo lubię domowe pieczenie.Zwłaszcza dobrze doprawione.
IwonaDD 05.05.2013 10:09
wyborne mięsko
Ola1984 05.05.2013 09:33
W mojej kuchni lubię...tak, tym bardziej, że dzisiejsze wędliny pozostawiają wiele do życzenia :)
w mojej kuchni 05.05.2013 09:27
takie mięso to do pieczywa zamiast kiełbasy..
Adam/ZUB3R 05.05.2013 09:20
cudowne mięso
iwi 05.05.2013 09:14
Rewelacyjna piecczeń.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak