Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka "Niebo w gębie"

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masła lub margaryny 200 g.
smalcu 200 g.
mąki pszennej 800 g.
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
gęstej śmietany 3 łyżki stołowe
zółtka jajek 4 szt.
soli szczypta
orzechów włoskich 150 g.
mleko gorące 1 szkl.
masła 250 g.
cukru pudru 250 g.
jabłek 1 kg
zimnej wody 2 łyżki
cukru 250 g.
kako 2 łyżki
masła 100 g.
jajko 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka "Niebo w gębie"

2 dni wcześniej upiec ciasto: mąkę wymieszać z solą i proszkiem, dodać masło i smalec i siekać nożem. Następnie dodać żółtka i śmietanę i szybko zagnieść. Schłodzić. Upiec 2 placki.
Przygotować polewę: do naczynia wbić 2 jaja, dodać wodę i cukier i ubijać na parze, aż zgęstnieje. Na koniec, do schłodzonego dodać masło i kakao. Pozostawić w chłodnym miejscu aż stężeje. Zmielone orzechy sparzyć mlekiem i połączyć z utartym do białości masłem z cukrem. Z obranych i rozdrobnionych jabłek udusić gęstą marmoladę. Gorącą wyłożyć na placek, na marmoladę wyłożyć masę. Przykryć drugim plackiem. Całość oblać polewą, udekorować połówkami orzechów i odstawić w chłodne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak