Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik mojej mamusi

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukru 1 szkl.
mąki pszennej 3 szklanki
margaryn a"Kasia" 250 g.
jajko 4 szt.
proszku do pieczenia 2 łyżeczki
jabłek 1 kg
rodzynek 200 g.
zapach waniliowy
jogurt grecki 1/2 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik mojej mamusi

Ten jabłecznik ma same zalety: jest przepyszny, prosty i zawsze się udaje :)

PRZYGOTOWANIE: Ucierając margarynę z cukrem dodawać po 1 jajku, proszek do pieczenia, po trochu mąki, zapach i ucierać na gładką masę. Połowę ciasta wyłożyć na blachę, posypać utartymi jabłkami, posypać rodzynkami i przykryć resztą ciasta. Piec ok. 50 min w lekko nagrzanym piekarniku lub prodiżu. Posypać cukrem pudrem.
Ciasto można robić z innymi owocami, np ze śliwkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barb01 28.02.2014 23:17
Och, bardzo mi miło :))) Dopiero dzisiaj zauwżyłam Twój wpis:) Zapraszam na więcej przepisów z moimi jabłecznikami, które podobnie jak Ty uwielbiam na mój blog http://barb01zapraszadokuchni.blogspot.com/p/placki-tarty-serniki-szarlotki-ciasta.html
Lampencjo 04.05.2013 10:35
Uwielbiam jabłecznik, dlatego dzisiaj skorzystam z Twojego przepisu :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak