Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowa tarta z orzeszkami w karmelu

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 100 g
kakao 2 łyżki
masło 125 g
jajko 1
M A S A
cukier 3/4 szklanki
śmietana kremówka 200 ml
orzechy 1 niesolone

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowa tarta z orzeszkami w karmelu

Kroki postępowania

1
CIASTO: mąkę wymieszać z kakao i dodać masło, wymieszać i utrzeć na koniec dodać jajko (można dodać cukier puder, ale masa już jest słodka). Wszystko wyrobić i uformować kulkę. Włożyć do lodówki na 30 min. Wyjąć rozwałkować na formę tarty. Piec z obciążeniem 15 min. i bez 5 min. w 180 st. C.
Krok 1 - Czekoladowa tarta z orzeszkami w karmelu foto
2
Cukier wsypać do rondelka i ustawić na wolnym ogniu. Czekać aż rozpuści się cukier i powstanie karmel, nie mieszać! Kiedy rozpuści się dodać powoli śmietanę. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Krok 2 - Czekoladowa tarta z orzeszkami w karmelu foto
3
Wsypać orzechy i wymieszać.
Krok 3 - Czekoladowa tarta z orzeszkami w karmelu foto
4
Masę wlać na tartę i schłodzić w lodówce.
Krok 4 - Czekoladowa tarta z orzeszkami w karmelu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 02.03.2014 11:54
mniam mniam
PaniMISIOWA 22.02.2014 12:20
wygląda kalorycznie, ale też BARDZO smacznie!
plocia 21.02.2014 22:49
Wow jakie ciasto, jutro je robię !
Jastinka 03.02.2014 12:40
świetny przepis na terte
pawlito 22.01.2014 09:25
fantastycznie wygląda i na pewno tak samo smakowała
JOANNA16 05.07.2013 08:20
mniam wygląda pysznie
lara 15.06.2013 11:25
proste i naprawdę dobre
rutynka 16.05.2013 15:19
smakowicie wygląda:)
monika1968 05.05.2013 12:56
Dziękuję bardzo za odpowiedź :)
katarzyna124 30.04.2013 09:22
pysznie wygląda:)
Andrzej8 29.04.2013 21:00
wygląda rewelacyjnie
PaniMISIOWA 29.04.2013 20:48
nie, no po prostu cudo!
Katarzyna34 29.04.2013 20:42
chętnie bym spróbowała
Pyszota 29.04.2013 20:35
do monika68 -> jak będziemy mieszać to się zbryli. Można na początku wlać troszkę wody i dopiero cukier
migotka28 29.04.2013 20:26
apetycznie wyglada
monika1968 29.04.2013 20:03
Jak nie będziemy mieszać to się nie przypali ??
Milena87 29.04.2013 19:57
wygląda wspaniale
wiola333 29.04.2013 17:49
znakomity przepis
2milutka 29.04.2013 17:19
z chęcią zjadłabym kawałek mniam!
reniatka 29.04.2013 15:16
sama słodycz- pycha
iwi 29.04.2013 15:14
Zjadłabym całą,tak fajnie wygląda.
Ewelina47 29.04.2013 14:57
przepysznie wygląda
Marta11 29.04.2013 13:56
cudnie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak