Przepis i sposób przygotowania na: Chleb słonecznikowy na zakwasie
Kroki postępowania
2/3 szk zakwasu żytniego
75 g chrupek zbożowych naturalnych z wysokim błonnikiem
2 łyżki soli
2 łyżki cukru
100 g nasion słonecznika
400 g mąki pszennej chlebowej typ 750
600 g mąki pszennej typ 500
250 g mąki żytniej typ 720
1 l letniej wody
4 łyżki oleju
Z nasion słonecznika odłożyć około 2 łyżki do posypania wierzchu chleba. Do dużej miski wlać wodę, zakwas, dodać drożdże oraz cukier i wymieszać. Chrupki zmiksować ale zostawić widoczne grudki. Do płynnej masy wsypać wszystkie mąki, zmiksowane chrupki i słonecznik, sól oraz olej i drewnianą łyżką wyrobić chwilę ciasto. Następnie dalej wyrabiać dłońmi aż będzie odchodzić od ręki. Ciasto wyrównać, oprószyć mąką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia pamiętając o przykryciu miski ściereczką. Po podwojeniu swojej objętości ciasto ponownie chwilę wyrobić.