Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z kruszonką
Do miski wsypujemy resztę maki, cukier, cukier waniliowy, jajka i żółtko (białko zostawiamy do posmarowania ciasta po wierzchu) wszystko razem mieszamy, dodajemy rozczyn, pod koniec dodajemy roztopioną i wystudzoną margarynę. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Jak ciasto podrośnie, dajemy je na stolnicę i zagniatamy, aż zacznie odchodzić od rąk. Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy margaryną i oprószamy mąką, ciasto przekładamy do formy, przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia.
Przygotowujemy kruszonkę: margarynę, cukier i mąkę zagniatamy palcami, dodajemy orzechy i mieszamy. Wyrośnięte ciasto smarujemy białkiem, posypujemy kruszonką i pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.