kwas chlebowy do picia

kwas chlebowy do picia

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    6 litrów
  • cukier

    1/2 kg
  • rodzynki

    30 gramów
  • drożdże

    20 gramów
  • chleb razowy

    1 czerstwy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Chleb pokroić na kromki i lekko zrumienić w piekarniku. Przełożyć do dużego naczynia, zalać lekko przestudzoną przegotowaną wodą i odstawić na 24godziny, po tym czasie zlać płyn i dodać do niego rozpuszczone w niewielkiej ilości ciepłej wody drożdże i wsypać cukier, wymieszać i odstawić na kolejne 24godziny w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu przelać płyn do butelek, do każdej wrzucić po 2-3 rodzynki, szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce (np.do piwnicy). Po 2-3 dniach kwas zacznie silnie musować i jest wtedy gotowy do spożycia.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

adam1f

28.05.2011 00:35
dobre

Małgorzata113

27.07.2010 12:36
kiedys lubiłam kwas chlebowy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat