Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ryżowe z pomarańczami kandyzowanymi

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 1 woreczek
mąka pszenna 1,5 kubka
jajko 3 sztuki
masło 180 g
skórka z pomarańczy 2 łyżki startej
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 1 kubek
Kwas cytrynowy Prymat 1/3 łyżeczki
pomarańcza 1 duża
rum 2 kieliszki
galaretka wiśniowa 0,5 opakowania
mleko 1 kubek
kisiel wiśniowy 0,5 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ryżowe z pomarańczami kandyzowanymi

Kroki postępowania

1
Ryż ugotować do miękkości. Zdjąć z ognia i jeszcze chwilę potrzymać w gorącej wodzie (lepiej żeby był rozgotowany niż niedogotowany). Odcedzić go, dodać masło i cukier, wymieszać aby wszystko się rozpuściło. Jak ostygnie zmiksować go z mlekiem aby powstała jednolita masa. Dodać jajka(jedno całe i 2 żółtka), mąkę, skórkę z pomarańczy, proszek do pieczenia. Dobrze zmiksować i przełożyć do tortownicy około 35cm średnicy.
Krok 1 - Ciasto ryżowe z pomarańczami kandyzowanymi foto
2
Pomarańcze zrobić wg tego przepisu: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/274183/sernik-z-paczkowym-spodem-i-kandyzowanymi-pomaranczami.html
Zamiast grapefruitówki dodać rum.
Krok 2 - Ciasto ryżowe z pomarańczami kandyzowanymi foto
3
Gotowe pomarańcze ułożyć na cieście.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min.
Krok 3 - Ciasto ryżowe z pomarańczami kandyzowanymi foto
4
W tym czasie na palniku w garnuszku zagotować 0,5 kubka wody, wsypać i rozpuścić w nim galaretkę. W 0,5 kubeczka wody rozrobić niecałe 0,5 opakowania kisielu i wlać do gotującej się galaretki. Jak się zagotuje to zdjąć i przestudzić.
Z 2 białek ubić pianę z 2 łyżkami cukru.
Następnie po 30min pieczenia wyjąć ciasto z piekarnika i wylać na nie galaretkę z kisielem. Położyć kleksy z białka. Wstawić z powrotem do piekarnika na 30-40 min.
Krok 4 - Ciasto ryżowe z pomarańczami kandyzowanymi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 29.04.2013 20:02
bardzo ciekawe ciasto
Beatris 22.04.2013 12:05
Fajny pomysł z tym ryżem. Podoba mi się.
Poison1988 22.04.2013 11:34
świetne, takiego jeszcze nie jadłam a wygląda bardzo apetycznie :)
kasienka23 22.04.2013 07:45
ciekawy przepis!
Pietruszka 21.04.2013 21:57
super, muszę wypróbować
Boska_Agatka 21.04.2013 19:35
ale narobiliście mi smaka mniam
czekoladka_m 21.04.2013 18:43
rewelacja, a jakie ładne ujęcie;):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak