Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek z białą kiełbasą, jajkiem i podsmażanymi ziemniakami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kiełbasa biała 1 szt
ziemniaki 10 dag
cebula 1 szt
mleko 1 szkl
woda 4 szkl
czosnek 2 ząbki
Majeranek suszony Prymat
cukier do smaku
zakwas na żurek żytni szkl
jajko ugotowane na twardo 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z białą kiełbasą, jajkiem i podsmażanymi ziemniakami

Zakwas żytni (przygotowany z 1 szkl. mąki żytniej razowej, 1 szkl. wody 2 ząbków czosnku, 2 kulek ziela angielskiego i liścia laurowego, kiszony przez 4 dni) i wodę wlewamy do garnka. Na patelni podsmażamy pokrojoną w plastry białą kiełbasę z pokrojoną w kostkę cebulą, usmażoną dorzucamy do garnka. Zakwas z wodą, kiełbaską i cebulą gotujemy doprawiając pieprzem i 2 ząbkami pokrojonego czosnku. W między czasie na patelni smażymy z odrobiną oleju, obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, do czasu aż zmiękną i będą miały złoty kolor. Usmażone ziemniaki dorzucamy do żurku i dodajemy szkl. mleka. Zagotowujemy zupę, jeśli będzie zbyt kwaśna można załagodzić smak odrobiną cukru. Do każdej porcji zupy dodajemy po 1 ugotowanym, obranym jajku. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak