Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klasyczne ratatouille

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinie 2 szt.
pomidory 2 szt.
papryka zielona 1 szt.
papryka czerwona 1 szt.
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
bazylia do smaku
rozmaryn do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
bakłażan

Przepis i sposób przygotowania na: Klasyczne ratatouille

Bakłażany pokroić na plastry (nie obierać), posypać solą i odstawić na pół godziny, po czym osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, pomidory i cukinię w kostkę (jeśli jest młoda i nieduża to nie obierać), paprykę po usunięciu gniazd nasiennych również pokroić w kostkę. Na oliwie podsmażyć cebulę, dodać paprykę i zmiażdżony czosnek, gdy papryka zacznie mięknąć dodać bakłażana i cukinię, po 10-15 min duszenia wrzucić pomidory. Doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i rozmarynem. Dusić na małym ogniu jeszcze przez około 10-15min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marta1371 26.06.2011 20:51
Musi być smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak