Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto toffi
Kroki postępowania
4 jajka
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka i 5 łyżek cukru, ponownie ubijamy na puszystą masę. Do masy dodajemy po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i mąki pszennej oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto na wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą blachę. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
500 ml mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
250 gram margaryny
150 ml mleka mieszamy z mąką i mąką ziemniaczaną. 350 ml mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione mleko z mąkami.. Zagotowujemy cały czas mieszając. Gotowy budyń studzimy. Kostkę margaryny miksujemy dodając porcjami przestudzony budyń. Na biszkopt wykładamy przygotowany krem, a na kremie układamy herbatniki.