Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słoneczne bułeczki

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mleko 320 ml
masło 5 dag
mąka 55 dag
cukier 8 dag
cukier waniliowy 1 opakowanie
jajko 1 sztuka
drożdże 2 dag
DODATKOWO:
brzoskwinie 1 puszka
jajko 1 sztuka
cukier perlisty

Przepis i sposób przygotowania na: Słoneczne bułeczki

Mleko lekko podgrzać i wymieszać z drożdżami dodać cukier oraz 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na kilka minut.
Mąkę przesiać, dodać rozczyn jajko oraz rozpuszczony i przestudzony tłuszcz, zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto delikatnie rozciągnąć na podsypanej mąką stolnicy i wyciąć kubkiem krążki, dnem mniejszej szklanki na środku zrobić delikatne wgłębienie. Bułeczki ułożyć na natłuszczonej blaszce po wierzchu posmarować ubitym jajkiem i w miejscu wgłębienia ułożyć plasterki brzoskwiń.
Bułeczki jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia, przed pieczeniem brzeg bułeczek posypać cukrem.
Piec w temp. 190 st około 15-20 min .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 14.04.2013 09:37
Uwielbiam i piec i jeść bułeczki drożdżowe.Ślicznie Ci wyszły.
Katarzyna/kate1980 12.04.2013 20:40
prześliczne
Ania321 12.04.2013 20:20
wyglądają bardzo apetycznie :)
carmen 12.04.2013 17:09
świetny przepis!
idealme 12.04.2013 16:02
bardzo smacznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak