Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PASZTET POD PIERZYNĄ ZIÓŁ

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wątroba wieprzowa 200 g
cielęcina 750 g
boczek wędzony 100 g
włoszczyzna 750 g
tosty 4 szt
śmietana 1/2 szkl
jajko 3 szt
słonina w plastrach 100 g
smalec 1 łyżka
pieprz do smaku
sól do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat 5 łyżek
wino białe wytrawne 1 szkl
przyprawy 1 (do pasztetu)

Przepis i sposób przygotowania na: PASZTET POD PIERZYNĄ ZIÓŁ

Mięso i obrane warzywa pokrój, zalej winem i marynuj dwa dni. Mięso wyjmij i osusz, następnie obsmaż na smalcu, dodaj boczek, podlej wodą i gotuj dwie godz. Dołożyć wątróbkę i dusić ok. 15 min. Tosty namocz w śmietanie, odciśnij. Mięso, boczek i wątróbkę wyjmij, ostudź, zmiel trzy razy z tostami, dodaj jajka i przyprawy. Dobrze wymieszaj. Masę włóż do natłuszczonej i wyłożonej folią aluminiową formy, przykryj słoniną i piecz 60 min. w 180 st. C. Następnie usuń słoninę i posyp ziołami (dosyć grubo) i piecz jeszcze przez 10 min., ostudź.
SMACZNEGO!!!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 31.01.2014 18:05
PYSZNY PASZTECIK
JOANNA16 22.08.2013 21:00
pyszny pasztecik
Milena87 11.04.2013 20:55
fajna sprawa taki pasztecik
Alex_M 10.04.2013 10:25
fajny pasztet!
fotoviderek 10.04.2013 07:24
Ślinka cieknie, gdy patrzę na ten pasztet :)
Olga_SK 08.04.2013 20:15
nigdy nie robiłam pasztetu, ale pora nadrobić zaległości :)
SmacznaPyza 08.04.2013 19:47
takimi suchymi ziołami posypać ? jakoś je przygnieść żeby się potem nie kruszyły ?
Megg 08.04.2013 19:32
rewelacyjny pasztecik!!!!
meg1984 08.04.2013 18:23
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak