Przepis i sposób przygotowania na: Słodka delicja
Kroki postępowania
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym. Margarynę pokroić na kawałki, stopniowo dodając do żółtek, nie przerywając ucierania. Mąkę pszenną,ziemniaczaną, wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, utrzeć. Powstanie z tego kruszonka. Białka ubić na sztywno, dodając cukier, ubić na pianę. Na bardzo małych obrotach miksera, ucierać kruszonkę, dodając pianę, delikatnie wymieszać.
Ciasto zrobi się lejące. Formę o wymiarach 25x36 wysmarować tłuszczem, wylać ciasto na blachę.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wsypać do jabłek cukier waniliowy, wymieszać, lekko odcisnąć z nadmiaru soku. Układać na cieście paski startych jabłek, robiąc kratkę.